Regional mötesplats
Vår roll är att vara pådrivare, kunskapsspridare och nätverksbyggare för hållbar utveckling. Vi är över 80 medlemmar från både offentlig, privat och ideell sektor
i Västmanlands län med omnejd.
A21-förbundet

Vision

Historik

Styrelsen

Stadgar

Stämmor

Medlemmar

Bli medlem

 

Stämmovärden Västerås stad fanns representerad på stämman genom KS-ordförande Elisabeth Unell, här i samtal med Mikael Helmin från Vafab Miljö AB. Till höger är det ordförande Olle Thorell som avtackar Andreas Porswald och Kristiina Pousar. 

(Foto: Anna Malmström)

Vårstämma 2010 - Västerås stad

Det privata näringslivet och det offentliga kan sporra varandra i energieffektivisering och satsningar på ny, klimatsmart teknik. Det vittnade alla de exempel på lokala "klimat-utmaningar" som presenterades på Förbundet Agenda 21:s vårstämma i tisdags. Elbilsutmaningen var ett exempel som presenterades av stämmovärden själv, Västerås stad, genom Linnea Viklund.

Längtansfulla bilder inledde stämman
Vårstämman inleddes med att Elisabeth Unell, kommunstyrelsens ordförande i Västerås stad, som stod värd för stämma, presenterade kommunen och gav många exempel på miljöarbete som pågår och svårigheter som man stöter på. Elisabeth inledde sin presentation med några härliga sommarbilder från smultronställen i Västerås.

Stämmoförhandlingar utan kontroverser
Stämmoförhandlingarna genomfördes utan några kontroverser. Elisabeth Unell valdes till stämmoordförande och ledde stämman med van hand. Emma Rydell från Landstinget valdes in i styrelsen, där hon sedan ett knappt år varit adjungerad. Lämnade styrelsen gjorde Andras Porswald, Västerås stad och Kristiina Pousar, Fastighetskontoret Västerås stad.

Handla och spara rättvist
Anna Malmström presenterade Förbundet Agenda 21:s nystartade projekt Rena Pengar genom ett kort föredrag om grunderna i rättvis handel och att vi också kan påverka genom hur vi väljer att placera våra pensionspengar och annat sparande.

Klimatutmaningar
Eftermiddagen på stämman ägnades helt åt att lyfta fram några exempel på lokala initiativ till samarbete för att minska klimatpåverkan. Örebroregionens Klimatupprop presenterades av Ankie Rauseus, där klimatsmarta företag ska sätta Örebro län på kartan. Över 60 företag och organisationer har gått samman för att sporra varandra till klimatåtgärder. Från Eskilstuna kom Svante Sundquist och berättade om projektet Energieffektiva Eskilstuna. Presentationerna följdes av en diskussion om vilka initiativ som startat här i Västmanland. Kristoffer Jasinski från Fagersta berättade om att man där ligger i startgroparna för ett klimatprojekt . Carita Widjeskog från företaget Uponor och Sabine Dahlstedt från Surahammars kommun berättade om ett samarbete mellan företag som dragit igång.

Anna Malmström
2010-05-06

 Svett & WattHär kan du läsa senaste Gröna Draken som E-tidning


Läs mer    
Anmälan nyhetsbrev

Avanmälan